Studiebesök vid brandskadad villa

En brand är det sista man vill ska hända i ens hem. Inte nog med att den kan förstöra en samling med minnen eller betydelsefulla saker – den kan i värsta fall beröva någons liv. I det här fallet gick det bra då familjen inte befann sig hemma men utöver alla brännskador för en brand ofta med sig stora fuktskador efter släckningsarbetet.

För att förstå våra servicesnickares vardag, som ibland får hjälpa till att återställa olycksdrabbade hem, fick Sofia Lindborg och Nettan Nilsson från vår ekonomiavdelning följa med vår arbetsledare Andreas Holst på ett litet studiebesök i ett hus som brunnit i Svalöv. – Det var tråkigt att se förödelsen och tänka sig in i familjens situation men det var mycket intressant att se hur arbetet går till vid en försäkringsskada som denna. Det motiverar oss i vårt arbete då man känner att man är en del av ett företag som hjälper familjer i situationer som denna, säger Sofia. – Det ska bli spännande att se vilket slutresultat våra killar lyckas genomföra, säger Nettan förväntansfullt.

Vi på Karaten Bygg utför årligen 10–15 återställningar av hus med omfattande brandskador. Processen tar mellan tre till sex månader beroende på skadans omfattning då det är många moment som tar tid. Först rivs alla skadade ytor ut. Därefter måste huset stå och avfuktas i fyra till sex veckor innan återuppbyggnaden kan påbörjas. I extrema fall där bärande konstruktioner har blivit hårt utsatta måste man ansöka om bygglov för att ändra i konstruktionen men oftast räcker det med att blästra bort den förkolnade ytan och därefter förstärka upp den. När det är gjort spärrmålas alla rökskadade områden innan man slutligen bygger upp stommarna och återställer alla ytskikt för att de boende till slut ska kunna flytta hem igen.